OM PROSJEKTET
“Hvilke regler skal til for å skape gode samfunn?”
Dette spørsmålet har vi i Menneskerettighetsakademiet stilt til rundt to tusen enslige mindreårige asylsøkere som har deltatt på våre kurs i menneskerettigheter siden 2008. Vi er overbevist om at svarene fortjener en plass utover undervisningsrommet, og har derfor laget denne nettsiden. I 2019 utformet vi en vandreutstilling basert på det unike materiellet. Utstillingen vises nå på bibliotek, museer og andre relevante visningssteder på Østlandet.
Ved å vise frem de unges refleksjoner under det innledende gruppearbeidet “Den nye planeten”, får vi et innblikk i ungdommenes meninger om hva som skaper gode samfunn. Spørsmålet de svarer på er hvilke regler som bør gjelde for at mennesker skal leve gode liv. Oppgaven er å utarbeide en slags grunnlov for en forestilt ny planet. ”Planetene” får et navn og reglene blir skrevet opp på store ark.
– Erfaringen vår er at de unge har klare tanker om hvilke regler som bør gjelde. Demokrati, forbud mot diskriminering og trygghet er normer som går igjen. Ved nærmere ettertanke er det kanskje ikke så rart at de har klare oppfatninger om hvilke regler som bør gjelde. Mer enn andre har jo disse unge erfart hvordan samfunn ikke bør være, sier prosjektleder Marit Langmyr.
Målet med å synliggjøre asylsøkernes meninger og arbeid, er å øke kunnskapen om samfunnslivet i Norge ved å få mer informasjon om en gruppe ungdommer som har begrensede muligheter til å ytre seg.
Planet-plakater, foto og film
På nettsiden finner du et tyvetalls bilder av “planet”-plakater, fotografier av ungdommene når de gjøre gruppearbeidet, og filmklipp der enkelte forklarer nærmere om hvordan de har kommet frem til reglene. Alt materialet er samlet inn og produsert i samarbeid med ungdommer som deltok på kurs i perioden mai 2017 t.o.m januar 2018. Kursene ble organisert på mottak for enslige mindreårige asylsøkere på Mysen, Hvalstad, Sjøvegan, Lunner, Stord og i Volda.
De fleste «planetene» er skrevet på arabisk, afghansk, somalisk, tigrinja og engelsk, mens noen er på norsk. Vi viser planet-reglene akkurat slik de er laget; med håndskrevet tekst på store hvite ark. Målet med filmklippene er å få nærmere innsikt i ungdommenes refleksjoner under gruppearbeidet.
Menneskerettighetsakademiet har holdt en rekke kurs for ungdom på mottak de siste årene og flere hundre “nye planeter» er utformet. Vi mener at “planetene” som vises på nettsiden, er et illustrerende og representativt utvalg.
Målsettinger med kursene er at ungdommene skal få kunnskap om demokrati og menneskerettigheter, at de utvikler holdninger basert på likeverd, toleranse og respekt, og at de oppleve mestring. Kursene representerer en relevant stimulans i en krevende vente-situasjon på mottak.
Partnere og støttespillere
Eidsvoll 1814 er en viktig samarbeidspartner for Menneskerettighetsakademiet i dette dokumentasjonsprosjektet. Institusjonen er en avdeling i Norsk Folkemuseum som forvalter Eidsvollsbygningen og publikumssenteret Wergelands Hus. Eidsvoll 1814 skal sørge for at det innsamlede materialet (“planet”-plakater, foto og film/intervjuer) skal oppbevares for fremtiden.
Norsk Kulturfond ved Kulturrådet har finansiert dokumentasjonsprosjektet og muliggjort innsamlingen av materialet og utviklingen av nettsiden.
Rodeo arkitekter har bidratt med kreative innspill i utviklingen av prosjektet.
Utlendingsdirektoratet (UDI) har vært en uvurderlig støttespiller gjennom mange år ved å ha tildelt midler til Menneskerettighetsakademiet for å organisere aktiviteter for ungdom på mottak. Uten denne støtten hadde ikke prosjektet vært mulig.
Vi vil rette en stor takk til de ansatte på mottakene på Mysen (Mysebu), i Asker (Hvalstad), på Sjøvegan, i Lunner, på Stord (Litlabø) og i Volda, som har bistått med god tilrettelegging for organisering av kurs. De tre førstnevnte mottakene har vi samarbeidet med gjennom en årrekke.
Avslutningsvis må vi selvsagt takke ungdommene. Uten deres engasjement og deltakelse, hadde ikke denne nettsiden sett dagens lys. Tusen takk!
Vandreutstilling og undervisningsmateriell
Vandreutstillingen “Den nye planeten” stod klar høsten 2019, og er en videreføring av materialet som vises på denne nettsiden. Utstillingen ble produsert av Menneskerettighetsakademiet, i samarbeid med Eidsvoll 1814 og Rodeo arkitekter. Gjennom tekst, bilder og intervjuer med 13 unge asylsøkere utfordres de besøkende til å reflektere rundt hva som er – og bør være – viktige samfunnsverdier.
Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har Menneskerettighetsakademiet utviklet undervisningsmateriell for skoler, slik at elever og annen ungdom kan arbeide med temaene før, under og etter besøket i utstillingen. Sparebankstiftelsen har også finansiert visninger flere steder på Østlandet. Les mer