OM PROSJEKTET
“Hvilke regler skal til for å skape et godt samfunn?”
Dette spørsmålet har vi i Menneskerettighetsakademiet (MRA) stilt nesten 2000 unge asylsøkere på våre menneskerettighetskurs siden 2008. Vi er overbevist om at svarene fortjener en plass utover undervisningsrommet, og har derfor laget denne nettsiden for å synliggjøre visuell dokumentasjon av gruppearbeidet “Den nye planeten”. Alle våre to-dagers menneskerettighetskurs for enslige mindreårige asylsøkere (EMA) i alderen 15 til 18 år innledes av dette gruppearbeidet. Her er oppgaven å lage regler for et godt samfunn, en slags “grunnlov” for en ny planet.
– Erfaringen vår er at de unge har klare tanker om hvilke regler som bør gjelde. Demokrati, sikkerhet og likestilling er normer som går igjen. Ved nærmere ettertanke er det kanskje ikke så rart at de har klare oppfatninger om hvilke regler som bør gjelde. Mer enn andre har jo disse unge erfart hvordan samfunn ikke bør være, forklarer prosjektleder Marit Langmyr.
Målet med å samle inn dokumentasjonen er å øke kunnskapen om samfunnslivet i Norge, og er relevant i lys av debatten rundt “norske” verdier og integrering.
Innsamling av dokumentasjon
Prosjektet med å samle inn dokumentasjon er utført i tett samarbeid med asylungdom, asylmottak og Eidsvoll 1814. Innsamling og synliggjøring av materialet er gjort mulig gjennom midler tildelt fra Kulturrådet/ Norsk Kulturfond høsten 2017. MRAs to-dagers kurs i menneskerettigheter er finansiert gjennom årlige prosjektmidler fra Utlendingsdirektoratet (UDI).
I løpet av kursene som ble organisert høsten 2017, til og med januar 2018, har MRA samlet inn et trettitalls planet- plakater; fotografier av de unge; gjort filmopptak av undervisning, samt intervjuet dem om sine refleksjoner under arbeidet.
I løpet av et år utformes det i gjennomsnitt 50 plakater med planet-regler. Nettsiden viser et utvalg av disse plakatene. De fleste er skrevet på arabisk, afghansk, engelsk, somalisk, tigrinya. Vi ville vise planet-reglene ut akkurat slik de er laget; med håndskrevet tekst på store hvite ark.
Fremtidig utstilling
Menneskerettighetsakademiet planlegger, i samarbeid med Eidsvoll 1814 og andre relevante institusjoner, at den innsamlete dokumentasjonen skal utgjøre fundamentet i en fremtidig “planet”-utstilling. Denne utstillingen vil synliggjøre materiellet ytterligere. Det er de enslige mindreårige selv som skal ha den bærende stemmen i utstillingen.
GRUPPEARBEIDET: DEN NYE PLANETEN
Vi starter alle våre kurs for EMA med gruppearbeidet “Den nye planeten”. Gruppearbeidet settes i gang før vi introduserer menneskerettighetene.
Kursleder ber ungdommene om å forestille seg at jorda er blitt ulevelig; at de har reist til en helt ny planet. På denne planeten finnes det ingen andre mennesker, men det vil etter hvert bli mange andre (tusenvis, titusenvis, kanskje millioner) som bor der. Som de aller første har de imidlertid et privilegium, nemlig å bestemme hvilke regler som skal gjelde. Oppgaven er å lage ti regler for at menneskene skal leve gode liv.
De unge setter seg i grupper og drøfter forslag til regler som de, når de er blitt enige, skriver ned på store ark. De gir også planetene et navn. Etter arbeidet presenterer gruppene planetene i plenum.
På de flere hundre “grunnlovene” som vi har fått presentert de siste årene, går noen regler igjen: vi må respektere hverandre; alle bør samarbeide; ingen må stjele eller drepe; alle barn må gå på skole; krig er forbudt; det skal være demokrati; alle skal få helsehjelp hvis de blir syke; det skal være likestilling mellom kvinner og menn; det skal være religionsfrihet; vi må passe på naturen og dyrene; alle må følge reglene.
Underveis i presentasjonene stiller kursleder og deltakere spørsmål om de ulike reglene. Valg av regler er delvis farget av ungdommenes personlige bakgrunn og opplevelser, noe som kommer frem under drøftingen. Samtidig har reglene likhet med de universelle menneskerettighetene. Etter drøftingen forteller vi derfor om hvordan og hvorfor FN, etter andre verdenskrig, utarbeidet Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Det trekkes paralleller fra ungdommenes arbeid med å utvikle planetregler, til prosessen som det internasjonale samfunn gikk gjennom da man laget Verdenserklæringen. Målet er det samme: sikre alle mennesker som lever på planeten gode liv.
Vi oppfordrer besøkende av nettsiden til å reflektere over hvilke verdier og normer som skaper gode samfunn.
For lærere og andre som er interessert i å gjennomføre gruppearbeidet får dere en nærmere beskrivelse her: http://www.menneskerettighetsakademiet.no/veileder/den-nye-planeten
HVORFOR LYTTE TIL UNGE ASYLSØKERE?
Tall og statistikk sier lite om hvem de enslige mindreårige asylsøkere (EMA) er. Et overordnet mål med denne nettsiden er å gi EMA i alderen 15 til 18 år et talerør inn i den norske offentligheten, og synliggjøre deres meninger og refleksjoner rundt et enkelt, men grunnleggende spørsmål i alle samfunn: Hvilke regler må til for å sikre mennesker gode liv?
I begrunnelsen av hvorfor de har valgt de spesifikke reglene blir det tydelig at ungdommene har gjennomtenkte og kloke tanker omkring dette. Det blir også tydelig at prinsipper som, i noen sammenhenger, vises til som norske verdier i virkeligheten er universelle verdier og grunnleggende behov.
Vi i Menneskerettighetsakademiet erfarer at FNs internasjonale menneskerettigheter er et tema som både engasjerer og motiverer unge asylsøkere. I evalueringene fra 2017 svarte halvparten av kursdeltagerne at de ikke visste noe om menneskerettighetene fra før. Så godt som samtlige ønsket å lære mer.
Bakgrunn
En enslig mindreårig asylsøker (EMA) oppgir å være under 18 år, og er uten foreldre eller andre med foreldreansvar i Norge. I 2017 søkte 191 EMA beskyttelse (asyl) i Norge. I 2015 var antallet 5 300. De fleste mindreårige som søker asyl er i alderen 15-18 år, og kommer fra land som Afghanistan, Eritrea, Syria, Irak og Somalia.
Barn under 15 år får tilbud om plass på et omsorgssenter for mindreårige i statlig eller privat regi. Det er barnevernet som har ansvar for denne aldersgruppen. Utlendingsdirektoratet (UDI) har ansvar for unge over 15 år, og gir dem tilbud om å bo på et asylmottak for EMA.
Typisk call to action-felt
SAMARBEIDSPARTNERE
Menneskerettighetsakademiet
Menneskerettighetsakademiet (MRA) er ideell stiftelse som ble etablert i 2008 og har som formål å bidra til å skape økt respekt for menneskerettighetene i Norge og internasjonalt. Fundamentet er de internasjonale menneskerettighetene slik de er uttrykt gjennom FNs dokumenter, med Verdenserklæringen om menneskerettighetene (1948) og FNs Erklæring om menneskerettighetsundervisning (2011) som kjernedokumenter. Akademiet skal arbeide for å fremme enkeltmenneskets verdighet, styrke demokratiske prosesser, herunder fremme ytringsfriheten og bidra til utvikling av det sivile samfunn, med vekt på pluralisme, dialog og et flerkulturelt mangfold. MRAs viktigste virkemiddel er kurs og undervisningsvirksomhet innenfor menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og konflikthåndtering. Målgrupper er lærere, journalister, aktivister og andre som har viktige målbærende stemmer i samfunnet. Også barn og unge, samt sårbare grupper som asylsøkere/flyktninger er viktige grupper.
I Norge holder MRA kurs, workshops og foredrag for en rekke aktører. Når det gjelder kurs for asylsøkere, har vi organisert en rekke kurs siden 2008: to-dagers kurs for EMA ungdom på transitt, tre-dagers kurs for asylsøkerjenter, tre- dagers kurs for lengeværende asylsøkere med avslag, samt fem-dagers kurs der enslige mindreårige asylsøkere deltar sammen med norske ungdommer. Rundt 2000 asylsøkere i Norge har gjennom våre kurs fått flere dagers opplæring i menneskerettigheter. Når det gjelder MRAs virksomhet internasjonalt, har stiftelsen drevet et omfattende undervisningsprogram i Russland (finansiert av Utenriksdepartementet). Flere av medarbeidere har utgitt bøker om menneskerettighetsundervisning og tilgrensende emner. For mer Informasjon om MRA og medarbeiderne se: www.menneskerettighetsakademiet.no
I 2016 ble MRAs kurs for unge asylsøkere presentert under World Forum for Democracy i Strasbourg. Forumet organiseres av Europarådet og Europaparlamentet og samler 2000 deltakere fra over 100 land hvert år.
Se film om kursene her:
Eidsvoll 1814
Eidsvollsbygningen er stedet der den norske Grunnloven ble skrevet og vedtatt i 1814. I dag er Eidsvoll 1814 en av Norges fremste nasjonalsymboler og en del av stiftelsen Norsk Folkemuseum.
Museet rommer blant annet Eidsvollsbygningen med sidebygninger og parkområde, Wergelands Hus med Demokratisenteret for unge og utendørs utstillinger.
Eidsvoll 1814 har hovedansvar for “Nasjonalt museumsnettverk for demokrati og menneskerettigheter” (http://www.demokratinettverket.no/index.php/nb-no/). Nettverket samler museer og andre institusjoner som arbeider med demokrati- og menneskerettighetstemaer.
Les mer om Eidsvoll 1814 her: https://eidsvoll1814.no
Kulturrådet/ Norsk Kulturfond
Norsk kulturråd gir tilskudd til kunst og kultur over hele landet, er en pådriver for nye kunst- og kulturprosjekter, driver utviklingsarbeid og er rådgiver for staten i kulturspørsmål. Kulturrådet har som formål å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig.
Rådets hovedoppgave er å forvalte Norsk kulturfond. Rådet fordeler fondets midler ut fra faglig og kunstnerisk skjønn i samsvar med fondets formål. Rådet har ti medlemmer, oppnevnt av Kulturdepartementet for fire år av gangen.
Les mer om Kulturrådet her: http://www.kulturradet.no